Kısa-Orta-Uzun Etkili İnsülinler

Tip-1 diyabette mutlaka insülin kullanılırken; tip-2 diyabette hastanın durumuna göre kullanılır veya kullanılmaz. Örneğin c-peptidi çok düşük veya HbA1c’si çok yüksek olan tip-2 diyabet hastasına insülin başlanır.

İnsülin preparatları etki sürelerine göre 3’e ayrılmaktadır (Tablo-1).

Tablo-1: İnsülinlerin etki sürelerine göre sınıflandırılması

Kısa etkili insülinler tokluk kan şekerini; uzun etkili insülinler açlık kan şekerini düşürür. Orta etkili insülin açlık kan şekerini düşürürken tokluk kan şekerini de düşürebilir.

Fizyolojik insülin salınımı taklit edilerek günde 4 kere kullanılmaktadır. 3 defa kısa etkili, sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra tokluk kan şekerini düşürmek için (bolus insülin); 4. olarak günde 1 kez uzun etkili, gün içerisinde açlık kan şekerini düşürmek için kullanılır (bazal insülin).

Tokluk kan şekerini düşürenler yemekle bağlantılıyken; açlık kan şekerini düşürenler yemekten bağımsızdır. İstisna olarak orta etkili NPH, açlık kan şekerini düşürür ve yemekle bağlantılıdır.

İnsülinler ile ilgili detaylı bilgileri slaytımızda bulabilirsiniz.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.