Tetrasiklinler Hasta Eğitimi

- Oral tetrasiklinlerin yemekle alınması önerilir; emilimleri yemeklerle birlikte alınmasından belirgin olarak etkilenmez. Yemeklerle birlikte her gün aynı saatlerde alınmalıdır.
- Oral olarak kullanılan tetrasiklin grubu ilaçların bol sıvı ile alınması ve sonrasında en azından 30 dakika dik oturulması özofagusta iritasyon ya da ülserasyon riskini azaltır.
- Metal bileşikleri (kalsiyum, demir, alüminyum, çinko, magnezyum) ile ve kalsiyumca zengin besinlerle (süt ve süt ürünleri) şelasyon oluşturur ve inaktive olur; birlikte tüketilmemeli. Tüketilecekse tetrasiklini aldığı saat ile arasında en az 2 saat olmalı.
- Gebe kadınlarda ve 8 yaşından küçük çocuklarda (bazı kaynaklara göre 12 yaşından küçüklerde) kullanılmamalıdır; etkili başka bir ilaç olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Sütle atıldıkları için emzirenlerde de kontrendikedir.
- Yan etki olarak mide-bağırsak kanalının tahrişine bağlı olarak bulantı, kusma, diyare ve anoreksi sık görülür. Bağırsak florasını bozarak diyareye sebep olur, hasta uyarılmalıdır.
- Ağızda hoş olmayan bir tat oluşturabilir. Hastaya ilacı kullandığı süre boyunca bu yan etkinin görülebileceği; fakat ilacın bitmesiyle birlikte bu yan etkinin de ortadan kalkacağı söylenmelidir.
- Süperenfeksiyona bağlı psödomembranöz kolit oluşabilir. Psödomembranöz kolit belirtileri hastaya anlatılmalıdır, böyle bir durumla karşılaşması halinde ilacını da yanına alarak doktora gitmesi söylenmelidir. Psödomembranöz kolit belirtileri: Karın ağrısı, kramp, kanlı dışkı, ateş, gözde yanma hissi, cilt döküntüsü gibi.
- Yeni oluşmakta olan diş ve kemiklerdeki kalsiyum ile şelat oluşturarak toplanır; diş ve kemiklerde diskolorasyon yani kahverengimsi lekeler oluşur. Bu durum 8 yaş altı (bazı kaynaklarda 12 yaş altı) çocuklarda ve gebelerde oluşur; yetişkinler için böyle bir risk söz konusu değildir. Bu yan etkiyle ilgili hasta eğitimi yapılmalıdır.
- Gebelerde uzun süre tetrasiklin tedavisi sadece diş ve kemiklerde diskolorasyon oluşturmakla kalmaz, fetüste gelişim bozukluklarına ve deformitelere de yol açabilir.
- Ergenlik çağında olanlarda kemik gelişiminde geçici inhibisyon yapabilir.
- Tırnaklarda diskolorasyon ve onikoliz yapabilir.
- Güneş ve ultraviyole ışığa karşı hassasiyet oluştururlar. Tetrasiklinlerin ciltte birikmesiyle oluşur ve yaz mevsiminde daha sık görülür. Aşırı esmerleşme, dermatit, onikoliz ve tırnaklarda pigmentasyon görülebilir; bu yan etkiler sarışın kişilerde daha belirgindir. Hastaya bu ilacı kullandığı süre boyunca güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini; eğer çıkacaksa da cildine güneş koruyucu sürüp öyle çıkması önerilmelidir.
- Oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltabilir; tetrasiklin kullanan kadınlarda istenmeyen gebeliğe neden olabilir, ek yöntem kullanılmalıdır. Böyle bir durum varsa hasta mutlaka uyarılmalıdır.
Tetrasiklinler slaytı için tıklayınız.
