İDRARDA RENK DEĞİŞİMİNE NEDEN OLAN İLAÇLAR
Bazı ilaçlar idrarda renk değişimine yol açabilir. Bu ilaçları kullanan hastalara bu konuda hasta eğitimi yapılmadığında idrarında farklı renk gören hasta ilacı bırakabilir ve tedavi başarısı etkilenir ya da hasta korkabilir ve bunun için hastaneye gittiğinde sağlık sistemini gereksiz yere meşgul edebilir. Bu nedenle idrarda renk değişimine yol açabilecek ilaçları kullanan hastalara bu ilacı kullanırken idrarının hangi renge boyanabileceği konusunda mutlaka hasta eğitimi yapılmalıdır. Hastaya idrarında renk değişimi gördüğünde korkmaması gerektiği, bu yan etkinin ilacının bitmesiyle birlikte geçeceği anlatılmalıdır.
İdrarda Renk Değişimine Neden Olan İlaçlar
Rifampisin-Rifabutin
- Rifampisin ve Rifabutin idrarı kırmızımsı bir renge boyayabilir. Sadece idrarda değil; terde, balgamda ve gözyaşında da kırmızımsı renk değişimine neden olabilirler. Hatta yumuşak kontakt lenslerde kalıcı boyanmaya neden olabildiği bildirilmiştir.
- Bu etken maddeleri içeren ilaçları kullanan hastalara idrar, ter, balgam ve gözyaşında kırmızımsı renk değişimleri görebileceği ve korkmaması gerektiği söylenmeli, ilacın bitmesiyle bu yan etki de ortadan kalkacaktır. Yumuşak kontakt lenste kalıcı lekelenme yapabildiği için, lens kullanan hastalar uyarılmalıdır; tedavi süresince lens kullanılmamalıdır.
Metronidazol
- Metronidazol idrar rengini koyulaştırabilir; kırmızı-kahverengi renge boyayabilir.
- Metronidazol etken maddeli ilaç kullanan hastaya idrarında kırmızı-kahverengi renklenme görebileceği, korkmaması gerektiği ve ilacının bitmesiyle bu yan etkinin de kaybolacağı anlatılmalıdır.
Nitrofurantoin
- İdrarı sarı- kahverengi arası renge boyayabilir.
- Nitrofurantoin etken maddeli ilaç kullanan hastaya idrarında sarı-kahverengi renklenme görebileceği, korkmaması gerektiği ve ilacının bitmesiyle bu yan etkinin de kaybolacağı anlatılmalıdır.
Fenazopiridin
- İdrarı turuncu-kırmızı renge boyayabilir. Eğer cilt rengi değişmeye başlarsa doktora başvurulmalıdır.
- Fenazopiridin etken maddeli ilaç kullanan hastaya idrarında turuncu-kırmızı renklenme görebileceği, korkmaması gerektiği ve ilacının bitmesiyle bu yan etkinin de kaybolacağı anlatılmalıdır. Eğer cildinde renklenme fark ederse ilacını da yanına alıp doktora gitmesi önerilmelidir.
Levodopa-Karbidopa-Entakapon
- Parkinson tedavisinde kullanılan Levodopa-Karbidopa-Entakapon kombinasyon tedavilerinde idrarda kırmızı-kahverengimsi renklenme olabilir.
- Bu etken maddeleri içeren ilaçlardan kullanan hastaya idrarında kırmızı-kahverengi renklenme görebileceği, bunun zararsız olduğu ve korkmaması gerektiği anlatılmalıdır.
Demir preparatları
- İdrar rengini koyulaştırabilir. Dışkıda da koyulaşma yapabilir. Oral solüsyonlar dişlerde lekelenmeye yol açabilir.
- Demir preparatı kullanan hastalara idrarında, dışkısında koyulaşma olabileceği ve endişelenmemesi gerektiği anlatılmalıdır. İlacı kullandığı süre boyunca olabileceği; ilacın bitmesiyle birlikte geçeceği söylenmelidir.
Doksorubisin
- Doksorubisin özellikle enjeksiyondan sonraki ilk idrar numunesinde kırmızı renk verebilir.
- Hastaya bunun önemli olmadığı ve endişelenmemesi gerektiği anlatılmalıdır.
0 yorum