Anabolik Steroidler

Anabolik steroidler yapıca testosteron türevi ilaçlardır. Androjenik etkinliğe oranla anabolik etkinlikleri daha fazladır.

Anabolik steroidlerin androjenik ve anabolik etkinlik oranları birbirinden farklıdır. Anabolik etkinliğin daha yüksek olması, ilacın androjenik yan etki oluşturma olasılığını azaltır.

Tablo-1: Anabolik etkinlik

Anabolik steroidlerin çoğu oral kullanılırken; yağdaki depo solüsyonu şeklinde im enjeksiyon kullanımı uzun etki süresi sağlar. Bazı steroidlerin esterleşmemiş hali de sulu süspansiyon veya yağda solüsyon şeklinde im verilebilmektedir.

Tablo-2: Anabolik steroid etken maddeler

Anabolik Steroidlerin Kullanımı

  • Kronik zayıflatıcı hastalığı olanlarda (malign tümör, enflamatuvar bağırsak hastalığı, enflamatuvar hastalıklar, AİDS gibi), ağır enfeksiyon, cerrahi girişim, yanık, travma ve antineoplastik ilaç kullanımı gibi zayıflatıcı durumlarda protein sentezini artırmak, doku protein kaybını düzeltmek amacıyla kullanılırlar.
  • Osteoporoz tedavisinde kullanılabilirler (Azot ve kalsiyum retansiyonu yaptıkları için) Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandırırlar.
  • Hipoplastik ve aplastik anemi tedavisinde kullanılabilirler.
  • Hipogonadizmli çocuklarda andojenik ilaçlarla başlayan tedavi anabolik steroidlerle devam ettirilebilir.
  • Myotonik distrofide kullanılabilir.
  • Uzun süre glukokortikoid tedavisi alanlarda azot ve kalsiyum dengesini (kas erimesi, güçsüzlük, osteoporozu düzeltmek için) sağlamak için kullanılabilir.
  • Sporcular tarafından kötüye kullanılabilmektedirler.

Anabolik Steroidlerin Sporcular Tarafından Suistimali

Anabolik steroidler kas kitlesini ve gücünü; vücudun hacmini artırmaları ve agresif yapmaları nedeniyle sporcular tarafından antrenmanlarda, spor karşılaşmalarından önce performansı artırmak amacıyla kötüye kullanılabilirler. Sporcular anabolik steroidleri yüksek dozda alırlar ve birlikte kalori ve protein yönünden zengin beslenirler.

Kadınlarda anabolik steroid kullanımının fazlasıyla yan etkisi vardır. Amenore ve virilizasyon yaparlar. Daha fazla yan etkisi olduğu gibi daha fazla etkinlik de oluştururlar. Fiziksel performansı erkeklerdekinden daha fazla artırırlar.

Erkeklerde de yan etki olarak testislerde atrofi, jinekomasti ve impotens yapabilirler.

Spor müsabakalarından önce sporcularda idrardaki metabolitleri gösteren laboratuvar testleriyle anabolik steroid kullanıp kullanmadığı belirlenebilmektedir.

Anabolik steroidler ayrıca yarış hayvanlarında veya et verimini artırmak ve hızlandırmak için hayvanlarda da kötüye kullanılabilmektedirler.

Anabolik Steroidlerin Yan Etkileri

  • Az da olsa andojenik etki gösterdiği için testosteron benzeri yan etkiler oluşturabilir.
  • Sporcularda bazen tendon kopmasına neden olabilirler.
  • Oral antikoagülanların etkisini artırarak kanama riski yaparlar.
  • Kan şekeri düzeyini azaltabilirler.
  • Total tiroid hormon düzeyini azaltırlar; serbest hormon düzeyini etkilemezler. Hematokrit ve serum haptoglobulin düzeyini artırırlar.

ANABOLİK STEROİDLER İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER VE GÜNCEL MÜSTAHZAR TABLOSU İÇİN SLAYTIMIZDAN YARARLANABİLİRSİNİZ.

Önemli Hatırlatma

Değerli Ziyaretçiler,

Sitemizdeki içeriklerin tamamı herhangi bir ticari kaygı olmadan hazırlanmakta olup, eczacılık mesleğine katkı sunması amacıyla mesleki duyarlılık temelinde özgün olarak sizlere sunulmaktadır.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.