Florokinolonlar
Hızlı bakterisid etki gösterirler.
Geniş spektrumlu antibiyotiklerdir.
Kimyaca suda çözünürler ve fazla lipofilik bileşiklerdir.
İnsan hücreleri içine kolay girerler. Bu nedenle intraselüler yerleşim gösteren duyarlı patojen bakterilere etki ederler.
Antimikrobik Spektrum
- Gram (-) basiller (Enterobacteriaceae türleri, H. influenzae, Pseudomonas aeroginosa, Acinobacter, Legionella pneumophila, Campylobacter türleri)
- Penisiline dirençli Neisseria gonorrhoeae-meningitidis, Vibrio cholerae
- Chlamydia trachomatic, Mycoplasma pneumoniae
- Mycobacterium tuberculosis
- Chlamydia, Legionella, Moraxella
Florokinolon Türleri
Yan Etkileri
- En yaygın olarak GIS tahriş yaparlar, buna bağlı olarak bulantı, kusma, diyare, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi yan etkilere sebep olabilirler.
- Ağızda metalik tat oluşturabilirler.
- Güneşe hassasiyet oluşturabilirler, bu nedenle florokinolon kullanan hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir; hastaya ilacı kullandığı süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ve güneş koruyucu kullanması önerilebilir.
- Baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, uykusuzluk ve konfüzyon yapabilirler.
- Kemik ve tendonlarda erozyona sebep olabilir. İnsanlarda nadir olarak tendinit, tendon yırtılması bildirilmiştir. Bu durumun olma ihtimali; öyküsü olanlarda, yaşlı hastalarda, kortikosteroid kullananlarda daha fazladır.
- QT aralığını uzatma potansiyeli vardır, bu nedenle QT aralığını uzatan ilaçlarla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
- Yüksek dozda öyküsü olan kişilerde konvülsiyon yapabilir. Antiinflamatuvar ilaçlarla birlikte kullanımında bu etki artar.
- Ciltte döküntü ve vajinada Candida enfeksiyonuna sebep olabilirler.
Etkileşimleri
FLOROKİNOLONLAR İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLERİ VE GÜNCEL MÜSTAHZAR TABLOLARINI SLAYTIMIZDA BULABİLİRSİNİZ.