Tetrasiklinler

Etki Mekanizmaları: Bakteri hücresine girerek ribozomların 30S alt birimine bağlanırlar ve protein sentezini inhibe ederek bakteriyostatik etki oluştururlar.

Protein sentezini inhibe ederek etki gösteren antibiyotiklerden en az seçicilik gösteren; en geniş spektrumlu antibiyotiklerdir.

Seçicilikleri az olduğu için yüksek dozda memeli hücrelerinin ribozomlarında da protein sentezini inhibe etme potansiyelleri vardır fakat normal dozda böyle bir etki beklenmemektedir.

Tablo-1: Tetrasiklinlerin avantajları ve dezavantajları

Gebe kadınlarda ve 8 yaşından küçük çocuklarda (bazı kaynaklara göre 12 yaşından küçüklerde) kullanılmamalıdır; etkili başka bir ilaç olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Sütle atıldıkları için emzirenlerde de kontrendikedir.

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde kullanımı önerilmez.

Oral, parenteral veya lokal olarak uygulanırlar. Sistemik olarak sık kullanılırlar bu nedenle gereksiz yere rezistans oluşumuna sebep olmamak için lokal kullanıma dikkat edilmelidir.

Tetrasiklinler farmakokinetik farklarından dolayı 3 gruba ayrılırlar (Tablo-2).

Tablo-2: Tetrasiklinlerin etki sürelerine göre sınıflandırılması

Türkiye’de tetrasiklinlerden tetrasiklin, doksisiklin ve oksitetrasiklinin müstahzarları bulunmaktadır.

Günümüzde en çok tercih edilen tetrasiklin doksisiklindir. Daha lipofilik olmasından dolayı diğerlerine göre daha güçlü etkinlik gösterir. (Doksisiklin ve minosiklin en fazla lipofilik olan tetrasiklinlerdir fakat minosiklin iç kulağın denge organını bozduğu için kullanılmamaktadır.)

Resim-1: Oral doksisiklin kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Doksisiklinin çıkmasıyla birlikte tetrasiklinin kullanımı azalmıştır. Oksitetrasiklinin de sadece lokal müstahzarı vardır.

TETRASİKLİNLER İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLERİ VE GÜNCEL MÜSTAHZAR TABLOLARINI SLAYTIMIZDA BULABİLİRSİNİZ.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.